Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Materiały z których tworzymy

 Materiały z których tworzymy Nasze dekoracje:

1. PLEXI 

Toppery wykonane z plexi posiadającej certyfikat od producenta materiału, że przeznaczone są do kontaktu z żywnością. 

Chcielibyśmy poinformować Cię o jakości oraz bezpieczeństwie naszych produktów. Toppery na tort, które oferujemy, są wykonane z wysokiej jakości plexi, posiadającej specjalny certyfikat do kontaktu z żywnością. Jest to gwarancja, że materiał użyty do produkcji topperów jest bezpieczny dla zdrowia i nie wpływa negatywnie na jakość tortu.

Dodatkowo, chcielibyśmy Cię zapewnić, że nasz dostawca plexi posiada odpowiednie certyfikaty od producenta potwierdzające jakość oraz zgodność materiałów z normami bezpieczeństwa. Jest to dla nas priorytet, aby oferować produkty, które spełniają najwyższe standardy i są bezpieczne w użytkowaniu.

Materiały zostały przebadane zgodnie z następującymi regulacjami:

Rozporządzenie (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Rozporządzenie Komisji (UE) nr 10/2011 z dnia 14 stycznia 2011 r. w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością, z późniejszymi zmianami wprowadzonymi przez UE 2020/1245.

Norma TS EN 1186-5, dotycząca badań migracji globalnej dla półtłustych i kwaśnych produktów spożywczych

Nasze toppery ze złotego lustra zostały przebadane w zakresie migracji globalnej i mogą być bezpiecznie stosowane w kontakcie z żywnością . 

Na podstawie badań migracji globalnej przeprowadzonych przez KOMAG – Laboratorium Inżynierii Materiałowej i Środowiska (Sprawozdanie nr 177/DLS/2025 z dnia 12.06.2025 r.), stwierdza się, że materiał spełnia wymagania Rozporządzenia Komisji (UE) nr 10/2011 i może być bezpiecznie stosowany w kontakcie z żywnością.

  • Zakres badania: migracja globalna do płynów modelowych (izooktan, 10% i 95% etanol).

  • Wszystkie wyniki mieszczą się znacznie poniżej dopuszczalnej wartości migracji globalnej 10 mg/dm².

  • Badanie przeprowadzono zgodnie z normami:

    • PN-EN 1186-1:2003-01,

    • PN-EN 1186-3:2003-01,

    • PN-EN 1186-14:2003-01.


badanie laboratoryjne.jpg

PRZEZNACZENIE UŻYCIA:

  • Przed umieszczeniem w cieście zaleca się owinięcie dolnej części folią spożywczą w celu zabezpieczenia przed wilgocią.
  • Produkt wielorazowego użytku, można go myć w letniej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
  • Produkt zabezpieczony folią ochronną – należy ją usunąć przed użyciem.

Dziękujemy za zaufanie, jakim nas obdarzyłeś, wybierając nasze produkty na ważne okazje. Jeśli masz jakiekolwiek pytania lub wątpliwości dotyczące naszych topperów na tort, prosimy o kontakt. Jesteśmy tu, aby udzielić Ci wszelkich niezbędnych informacji. 

 

WZORNIK KOLORYSTYCZNY: 

 


2. DREWNIANA SKLEJKA 

Informacja dotycząca naszych drewnianych dekoracji.

Cieszymy się, że jesteście zainteresowani naszymi drewnianymi dekoracjami ! Chcielibyśmy zapewnić Was, że nasze produkty są starannie projektowane i wytwarzane z myślą o bezpieczeństwie i zdrowiu naszych klientów.

Nasze drewniane toppery są wykonane ze specjalnie wyselekcjonowanej sklejki drewnianej, która posiada świadectwo jakości zdrowotnej. Nasza sklejka drewniana spełnia surowe standardy jakości i jest przeznaczona do pośredniego kontaktu z żywnością.

Zalecamy, aby przed wbiciem toppera wykonanego ze sklejki w tort owinąć szpikulec przezroczystą folią spożywczą. 

Chcemy, aby Wasze specjalne okazje były nie tylko pięknie ozdobione, ale także bezpieczne. Dlatego przywiązujemy dużą wagę do zapewnienia, że nasze produkty są w pełni zgodne z obowiązującymi normami i regulacjami dotyczącymi materiałów kontaktujących się z żywnością.

certyfikat sklejka 

 

3. STEMPLE DO MASY CUKROWEJ

Nasze stemple do masy cukrowej zostały przebadane w akredytowanym laboratorium i posiadają pozytywne wyniki w zakresie globalnej migracji. 

Podstawa:  BADANIA MIGRACJI OGÓLNEJ - próbki zostały przebadane w akredytowanym laboratorium ITG KOMAG - Laboratorium Inżynierii Materiałowej i Środowiska w Gliwicach.

Stwierdzenie zgodności wyników badań z wymaganiami Rozporządzenie Komisji (WE) nr 10/2011 z dnia 14 stycznia 2011 r. w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością (Dz. U. L 12 z 15,1,2011, str. 1-89 
z późn. zm.)

  • Limit migracji globalnej <10mg/dm² :
    Medium substytucyjne imitujące tłuszcz – izooktan - próbka spełnia wymagania 
    Medium substytucyjne imitujące tłuszcz – 95% etanol - próbka spełnia wymagania 
    Badania migracyjne wykonane zgodnie z normą EN 1186 w akredytowanym laboratorium wykazały zgodność materiału z wymogami migracyjnymi.

Bezpieczeństwo stosowania: stemple cukiernicze wykonane z białej plexi PMMA 3 mm są bezpieczne w kontakcie z żywnością, spełniając obowiązujące normy europejskie dotyczące materiałów przeznaczonych do tego celu.

 badanie stemple wertom.jpg

 

4. ZALECENIA ODNOŚNIE UŻYTKOWANIA 

Sugerowane praktyki dotyczące użytkowania:

  1. Unikaj wystawiania pleksi/drewna na działanie ekstremalnych temperatur oraz substancji chemicznych, gdyż mogą one wpłynąć niekorzystnie na strukturę materiału, spowodować deformacje lub uszkodzić powierzchnię.
  2. Nie jest zalecane korzystanie z zmywarek, rozpuszczalników, alkoholi czy kwasów w celu czyszczenia. Zdecydowanie bardziej korzystnym rozwiązaniem jest używanie łagodnego mydła rozpuszczonego w wodzie o temperaturze do 25°C.
  3. Bezpiecznym podejściem do utrzymania materiałów w dobrym stanie jest mycie ich w delikatnej wodzie z mydłem, unikając ekstremalnych warunków.
  4. Należy unikać podgrzewania, wystawiania na działanie mikrofalówek oraz umieszczania w pobliżu źródeł ciepła zakupionych produktów, aby zachować ich jakość i wytrzymałość na dłuższy czas.

Jeśli macie jakiekolwiek pytania dotyczące naszych produktów, zachęcamy do kontaktu z naszym zespołem obsługi klienta. Jesteśmy tu, aby odpowiedzieć na Wasze wątpliwości i zapewnić Wam pełne zaufanie co do jakości i bezpieczeństwa naszych produktów.

 

5. Dodatkowe informacje  

Jako producent wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia nasza firma jest zarejestrowana w Państwowej Inspekcji Sanitarnej. 

Zgodnie z Rozporządzeniem (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r.  w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, jako producent który wytwarza produkty przeznaczone do kontaktu z żywnością posiadamy: 

  • Deklarację zgodności na produkowane przez Nas produkty, które są zgodne z przepisami.

  • Certyfikaty od naszych producentów materiału - dopuszczające do kontaktu z żywnością



    Dziękujemy za wybór naszych produktów do dekorowania Waszych wyjątkowych momentów!

Z wyrazami szacunku 

WERTOM 

sklep@wertom.com.pl 

534356924